Appointment Dengan Doktor

12 Aug 2009 - FBC @ 10:00 hrs

24 Aug 2009 - 4th Chemoterapy @ 09:00 hrs

Tuesday, January 20, 2009

3rd - 4th Week of January

> Kerja Shift Malam daa..
Bercerita pasal kerja malam ni... sebenarnya job area aku belum pun ada unit yang sudah beroperasi... Tu yang buntu kepala... tak de apa yang nak dibuat. Duduk-duduk depan panel pas tu keluar smooking shed. Pas tu buat air... pas tu makan... pas tu smooking shed lagi. Alamak boring seyyy....
> Berita Kegawatan TITAN di Bernama!!!!.

> Pengalaman Kerja Shift di KSA
Emm pada hari Jumaat, 24 Jan yang lalu... aku buat julung kalinya memasuki shift. For informasi... shift pattern kat sini (buat masa ini), ialah 4242. Iaitu 4 siang, 2 off dan 4 malam, 2 off. Dan shift hournya adalah dari jam 6 pagi to 6 petang. Emm terkulat-kulat juga mata nak bangun jam 5 pagi. Sekarang ni Subuh pada jam 5:48 pagi.... so solat subuh di surau control room jer...

Continue Read: Pengalaman Kerja di KSA


> BBQ di Padang Pasir
Kelmarin, 2 3 hari yang lepas, kitaorang telah melakukan aktiviti berBBQ di tengah-tengah padang pasir di kawasan perkampungan Badwi di Yanbu. Tidak ada aktiviti apa pun cuma membakar ikan, sotong, laham, ayam dan sedikit daging unta. Antara peserta yang menyertai makan-makan ini ialah..

Continue Read: BBQ di Padang Pasir


> Cerita-Ceriti: Palestine 1
Nabi SAW bersabda: "Kelak, umat-umat lain akan mengerumuni kalian seperti orang-orang yang lapar mengerumuni hidangan mereka..". Salah seorang bertanya: "Adakah kerana bilangan kita sedikit pada ketika itu?". Nabi SAW menjawab: "Tidak, pada ketika itu bilangan kalian ramai, namun kalian adalah seperti buih di lautan... Allah akan menghilangkan perasaan takut dari hati musuh kalian dan Allah akan mencampakkan 'whan' kedalam hati kalian".. Salah seorang bertanya: "Apa itu whawahai Rasulullah?".... Nabi SAW menjawab: " Cintakan kehidupan dan takut mati". Hadis Riwayah Abu Dawwud dan Imam Ahmad.

Continue Read: Cerita-ceriti: Palestine 1

No comments:

Links to My Slide Picture and MOV

Untuk tidak memberatkan blog ini, semua slide boleh di'exses' melalui links di sini. Sila klik tajuk yang berkenaan.

> Kembara Madinah - Main Pasir (MOV)

> Kembara Madinah - Badar Battlefield (MOV 1) (MOV 2)

> Kembara Madinah - Uhud Battlefield (MOV)

> Kembara Madinah - Kebun Kurma

> Kembara Madinah - Mesjid Quba' (MOV)

> Kembara Madinah - Ladang Unta (MOV)

> Mesjid Nabawi As-Sareef (MOV 1) (MOV 2)
Bismillahirrohmaanirrohim

Ya Allah, Tunjukilah Kami jalan Yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang Yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang Yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang Yang sesat.

WASIAT IMAM AL-GHAZALI

3 perkara yang dengannya kita mampu untuk berzuhud:
1. Tidak mengejar kesenangan dunia yang tidak dimiliki.

2. Membahagikan kesenangan dunia yang kita miliki.

3. Tidak mengkehendaki dunia dalam hatinya dan tidak pula mengusahakannya.


" Tiada daya untuk meninggalkan maksiat dan tidak ada kekuatan untuk mengerjakan ketaatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Luhur dan Maha Agung"