Appointment Dengan Doktor

12 Aug 2009 - FBC @ 10:00 hrs

24 Aug 2009 - 4th Chemoterapy @ 09:00 hrs

Monday, June 22, 2009

Kemoterapi #1 - 22jun09 : JOHOR SPECIALLIST

Bismi Allah.

Gambar: Aku yang sentiasa ditemani isteri dan ibunda tercinta. Inilah sekarang 41.8 kg jer dah!

Alhamdulillah setelah 2minggu setengah aku mula-mula ke hospital tempohari...baru hari ini aku mula mendapat rawatan kanser secara serious memalui kaedah chemotherapy. Sebelum buat chemo ni, ada macam-macam yang kita kena buat iaitu:

1. Kena ambil sample darah.

2. Kena buat echo - Echo ni ujian jantung. Dia buat macam ultrasound tuuu....

So, apabila result darah ok, jantung pun ok... barulah boleh proceed buat chemo tu... Sebelum tu doktor akan beri penerangan tentang side effect daripada chemo tu. Macam-macam ribu kesan..

Pas tu barulah dia buat chemo tu. Oleh kerana ini yang 1st time gaknya, jadi, ubatnya punyalah banyak. 6 botol silih berganti masuk dalam badan aku. Sakit? Tak sakit pun. Cuma kadang-kadang kita rasa sesak nak bernafas. Tu saja.

Anyway alhamdulillah aku sudah menjalani chemo yang pertama. Orang cakap effectnya tunggu 3 atau 4 hari nanti. Baru boleh tengok rambut gugur, janggut gugur, kuku jadi hitam, muntah-muntah, susah berak dan bermacam-macam lagi yang aku dengar orang cerita. Emmm suspend juga!!

Oklah buat masa ini. Oh yer terima kasih kepada semua kawan-kawan yang yang tak putus-putus menjenguk aku. Hari-hari ada saja yang ziarah. Aku amat menghargainya.....

Sekian Wassalam.

JMD@tnmscientex.PG

4 comments:

arryani said...

Harap anda semakin sihat. Bersabar dgn dugaan yg Allah turunkan. Sakit penghapus dosa, bg mereka yg sabar mengharungnya.

Memang berat mata memandang, berat lg bahu memikul. TAPI, terimalah ujian ini sbg permulaan untuk menerima rahmat yang lain pula..

Salam dari Johor..

AnjeRuby a.k.a Kak Abell said...

i', proud with u...u'r so optimist with His test..

NaqeebLukhman said...

semoga cepat sembuh... amin. Insya'Allah.

ai@reel said...

aslkm..

kawan ada paste gambar bro di blog kawan

minta maaf ambil tanpa izin

moga kuat dan sihat...

Links to My Slide Picture and MOV

Untuk tidak memberatkan blog ini, semua slide boleh di'exses' melalui links di sini. Sila klik tajuk yang berkenaan.

> Kembara Madinah - Main Pasir (MOV)

> Kembara Madinah - Badar Battlefield (MOV 1) (MOV 2)

> Kembara Madinah - Uhud Battlefield (MOV)

> Kembara Madinah - Kebun Kurma

> Kembara Madinah - Mesjid Quba' (MOV)

> Kembara Madinah - Ladang Unta (MOV)

> Mesjid Nabawi As-Sareef (MOV 1) (MOV 2)
Bismillahirrohmaanirrohim

Ya Allah, Tunjukilah Kami jalan Yang lurus.
Iaitu jalan orang-orang Yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang Yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang Yang sesat.

WASIAT IMAM AL-GHAZALI

3 perkara yang dengannya kita mampu untuk berzuhud:
1. Tidak mengejar kesenangan dunia yang tidak dimiliki.

2. Membahagikan kesenangan dunia yang kita miliki.

3. Tidak mengkehendaki dunia dalam hatinya dan tidak pula mengusahakannya.


" Tiada daya untuk meninggalkan maksiat dan tidak ada kekuatan untuk mengerjakan ketaatan kecuali dengan pertolongan Allah yang Maha Luhur dan Maha Agung"